- Izolatory ceramiczne i ceramika techniczna: rewolucja w wysokotemperaturowych zastosowaniach
- Sieczki dla koni – dlaczego warto wprowadzić je do diety Twojego konia?
- Personalizacja opakowań z nadrukiem: Jak wyróżnić swój produkt?
- Odkryj klucz do nauki języków z Matfel.pl - słowniki polsko-norweskie i polsko-czeskie
- Wpływ polityki handlowej na ceny surowców na giełdzie
Maszyny i akcesoria niezbędne do produkcji wyrobów czekoladowych
Czekolada od początku swojej europejskiej przygody zawładnęła zmysłami milionów ludzi. Dzisiaj wyroby czekoladowe należą do najbardziej cenionych słodyczy. Produkowane są w dużych fabrykach, ale też w niewielkich pracowaniach rzemieślniczych i cukierniach, które korzystają z nowoczesnych maszyn i akcesoriów niezbędnych do produkcji wyrobów czekoladowych. Przeczytaj jakich.
Produkcja wyrobów czekoladowych
Jedzenie czekolady, jak przekonują najwięksi smakosze, jest niezwykłą przygodą. Dlatego stała się ona podstawowym składnikiem wyrobów czekoladowych, które wytwarzane są pod wieloma postaciami, w wielu smakach i odmianach. Współczesna produkcja wyrobów z czekolady, choć wciąż czerpie inspiracje z dawnych tradycji cukierniczych, wymaga nowoczesnych technologii produkcyjnych i zaawansowanych technicznie maszyn i urządzeń.
Linie technologiczne do produkcji czekolad, batonów i pralin
Do produkcji wyrobów czekoladowych stosuje się profesjonalne linie produkcyjne. Składają się one z wielu specjalistycznych urządzeń, dostępnych dzięki ofercie dostawców maszyn i urządzeń cukierniczych. Jednym z nich jest BMC Polska z Warszawy, który oferuje linie do produkcji czekolad, oblewarki do czekolady, urządzenia chłodnicze do lodów itp. Kompletne linie produkcyjne umożliwiają szybką i oszczędną produkcję wyrobów czekoladowych w formule od surowca do gotowego opakowania.
Urządzenia w linach do produkcji czekolady
Linie produkcyjne do wyrobów czekoladowych mogą pracować w trybie ciągłym. Składają się z urządzeń, które zapewniają kompletny proces technologiczny. Do najważniejszych należą:
- Zbiorniki (topielniki) do topienia i podgrzewania czekolady, które automatycznie podają czekoladę.
- Temperówki odpowiedzialne za wstępną krystalizację zawartego w czekoladzie masła kakaowego. Mogą być wyposażone w pas ze stołem wibracyjnym do oblewania czekoladą lub głowicę do tworzenia kurtyn do oblewania czekoladą i wzorów do dekorowania ciastek.
- Przenośniki zapewniające stabilny i regulowany transport oblewanych elementów w obrębie linii produkcyjnej, wyposażone w systemy nadmuchu do tworzenia fal i zgarniania nadmiaru czekolady oraz wydajne i oszczędne lampy grzewcze
- Tunele chłodnicze służące do schładzania wyrobów.
- Dozowniki do produkcji pralin.
- Bębny drażetkarskie, powlekarki.